Myrtaly Logo
image

Δελτίο Τύπου 2023/06/13

ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας στηρίζει την απεργία που έχει εξαγγείλει για την Πέμπτη  15/6/23 το Σωματείο Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΣΕΡΕΤΕ). Τα πανεπιστήμια και οι ερευνητικοί φορείς υπoχρηματοδοτούνται σταθερά, το μόνιμο προσωπικό μειώνεται συνεχώς και οι εργασιακές συνθήκες για τις νέες και νέους ερευνητές και ερευνήτριες ελαστικοποιούνται συνεχώς.

 

Παράλληλα, το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) απαιτεί από τους συναδέλφους των προγραμμάτων την επιστροφή έως και του συνόλου των καταβληθέντων δεδουλευμένων χρημάτων. Το καθεστώς των υποτροφιών χρησιμοποιείται για να υποκρύψει τον εξαρτημένο χαρακτήρα της εργασιακής σχέσης. Η μαύρη εργασία, η εργασιακή επισφάλεια, η έντονη κινητικότητα και η εξάρτηση από την προκήρυξη νέων προγραμμάτων νομιμοποιεί όλη αυτή την εργασιακή ζούγκλα και εκμετάλλευση στον συγκεκριμένο χώρο.

 

Ευθύνες έχουν όλες οι κυβερνήσεις που αντί να ενισχύσουν την επιστημονική έρευνα διαιωνίζουν ένα σύστημα ομηρίας και επισφάλειας των εργαζομένων στο χώρο της έρευνας και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

 

Το ΕΚΑ στηρίζει τον αγώνα των συναδέλφων εργαζομένων και τις δίκαιες διεκδικήσεις τους για:

  • Αξιοπρεπείς όρους, συνθηκών και αμοιβών που θα κατοχυρώνονται από μια Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
  • Να σταματήσει κάθε απαίτηση για επιστροφή δεδουλευμένων από το ΙΚΥ και οποιοδήποτε άλλο ίδρυμα. Να μην υπάρξει καμία ώρα διδακτικού και ερευνητικού έργου απλήρωτη.
  • Μόνιμες προσλήψεις σε διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό για την κάλυψη των αναγκών των ιδρυμάτων.