Myrtaly Logo
image

Δελτίο Τύπου 2023/04/27

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας από το 2003 καθιέρωσε την 28η Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία.  Κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Συνεδρίου για την Εργασία, τον Ιούνιο του 2022, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας αποφάσισε να συμπεριλάβει στις θεμελιώδεις αρχές και δικαιώματα στην εργασία «το Ασφαλές και Υγιές εργασιακό περιβάλλον».

Δυστυχώς, οι όροι Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, τείνουν να είναι «απλώς επιθετικοί προσδιορισμοί» στην Ελλάδα αφού το Ευρωπαϊκό Νομοθετικό πλαίσιο, δυστυχώς εφαρμόζεται είτε αποσπασματικά είτε κατά το δοκούν.

Όλοι φοβούνται και αποποιούνται τα «βραχυπρόθεσμα κόστη» της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασίας και δεν προσβλέπουν στα «μακροπρόθεσμα οφέλη» από την ουσιαστική προστασία της Υγείας και της Ασφάλειας του Εργαζόμενου. Αποτέλεσμα, οι επαγγελματικές ασθένειες να μην καταγράφονται και να είναι σχεδόν μηδενικός ο αριθμός τους.

Δυστυχώς οι επαγγελματικές ασθένειες «καταγράφονται ως κοινά νοσήματα» και  τα εργατικά ατυχήματα υποδηλώνονται. Είμαστε η μοναδική Ευρωπαϊκή χώρα στην οποία δεν υπάρχει Φορέας Ασφάλισης Επαγγελματικού Κινδύνου, παρά τις επαναλαμβανόμενες υποσχέσεις δημιουργίας του και παρά της συμπερίληψης του στην Εθνική Στρατηγική για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία.

To Εργατικό Κέντρο Αθήνας θα συνεχίσει να προσπαθεί και να παρεμβαίνει, με στόχο την Πρόληψη και Προαγωγή της Υγείας και Ασφάλειας σε κάθε μορφή εργασίας, προς όφελος των εργαζομένων και του κοινωνικού συνόλου γενικότερα.