Myrtaly Logo

Συνάντηση των συνδικάτων των Πρωτευουσών της Νότιας Ευρώπης με θέμα τη μετανάστευση

Έργα και όχι λόγια

Ρώμη Πρωτεύουσα της … φιλοξενίας

Ανάμεσα σε πολιτικές  για την μετανάστευση και τις προκαταλήψεις … οι νέες προκλήσεις

Υπό το φως των τραγικών γεγονότων που συμβαίνουν καθημερινά στη Μεσόγειο έγινε στη Ρώμη στις 14 Απριλίου 2015 η συνάντηση των συνδικάτων των Πρωτευουσών της Νότιας Ευρώπης με θέμα την μετανάστευση.  Τη συνάντηση, που ήταν συνέχεια αυτής που οργανώθηκε στη Αθήνα από το ΕΚΑ και το ΙΝΕ - ΓΣΕΕ την 30 Ιανουαρίου 2015, οργάνωσε η Cisl Ρώμης. Σε αυτήν συμμετείχαν εκπρόσωποι από την Αθήνα (ΕΚΑ), Παρίσι (CFDT, UNSA), Μαδρίτη (CCOO) και Λισαβόνα (CGTP –IN). Το ΕΚΑ εκπρoσώπησε η υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων του ΕΚΑ, Χριστίνα Θεοχάρη.

Στη συνάντηση παρουσιάσθηκαν τα συμπεράσματα της Αθήνας και έγινε ευρεία  συζήτηση  για την  κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί καθώς και για τον ρόλο των συνδικάτων.

Από ιταλικής πλευράς  μίλησαν οι γενικοί γραμματείς της Cisl Ρώμης, Mario Bertone, της Cgil Ρώμης και Λάτσιο, Claudio Di Berardino, της Uil Ρώμης και Λάτσιο, Alberto Civica, η Γενική Γραμματέας της Cisl Ιταλίας,  Annamaria Furlan, η αντιπεριφερειάρχης για θέματα κοινωνικής πολιτικής, υγείας και στέγασης έκτακτης ανάγκης, Francesca Davese, καθώς και εκπρόσωπος της Καθολικής εκκλησίας. Συμμετείχε επίσης ο επόμενος Γενικός Γραμματέας της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ) Luca Visentini. Διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν πολλές ομοιότητες ανάμεσα στις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου σε σχέση με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, καθώς και σε ότι αφορά στις δράσεις των συνδικάτων. Αναδείχθηκε η αξία της συνεργασίας ανάμεσα στις οργανώσεις μας για ένα κρίσιμο θέμα όπως το μεταναστευτικό. Καθολικό αίτημα της συνάντησης ήταν η αντιμετώπιση του θέματος της μετανάστευσης με μια συνεκτική ευρωπαϊκή πολιτική, ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πρέπει να εκφρασθεί με έργα και όχι λόγια, καθώς και η κατάργηση της συμφωνίας Δουβλίνο 2.


Ρεπορτάζ της RAI για την ημερίδα για τη μετανάστευση (11:18 - 13:00)