Myrtaly Logo
image

Δελτίο Τύπου 2022/11/23

25 ΝΟΕΜΒΡΗ - ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Η 25η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών προκειμένου να μην μένουν κλειστά τα στόματα για ένα παγκόσμιο φαινόμενο, που παρά την έκταση που λαμβάνει, παραμένει ταμπού σε πολλές κοινωνίες, μεταξύ αυτών και την ελληνικής.

Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει πρόοδος, οι γυναίκες ακόμη φοβούνται να μιλήσουν για την βία που δέχονται από τους συντρόφους τους, λόγω της αίσθησης ατιμωρησίας που υπάρχει καθώς και της έλλειψης εξειδικευμένων δομών όπου θα μπορούσαν να αναζητήσουν προστασία.

Η καθημερινή βία φαίνεται πως εντάθηκε το διάστημα της πανδημίας και του εγκλεισμού. Το 2021 καταγράφηκαν δεκαεπτά γυναικοκτονίες ενώ μόνο τους πρώτους εννέα μήνες του 2022 δεκαέξι γυναίκες έπεσαν θύματα της αίσθησης εξουσίας και ιδιοκτησίας του συντρόφου τους.

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας αγωνίζεται για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των δύο φύλων, την εξάλειψη της έμφυλης βίας και στηρίζει τους κοινωνικούς αγώνες ενάντια στην συγκάλυψη αυτών των εγκλημάτων.