Myrtaly Logo

Δελτίο Τύπου 2021/06/04

5 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 

Σε μια εξαιρετικά δύσκολη παγκόσμια συγκυρία, όπου στην ήδη υφέρπουσα κλιματική κρίση έχει προστεθεί και η υγειονομική, με πρωτόγνωρες  συνέπειες για την οικονομία, την εργασία  και την κοινωνία, εορτάζεται εφέτος η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η οποία είναι αφιερωμένη στον επανασχεδιασμό, την αναδημιουργία και την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων.

Παράλληλα, η 5η Ιουνίου 2021, θα σημάνει την έναρξη της διεθνούς δεκαετίας δράσης (2021-2030) για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων.

Με την νέα αυτή δέσμευση για το 2030 προκύπτει ότι η τρέχουσα δεκαετία  θα είναι καθοριστική για την εκπλήρωση πολλών στόχων όχι μόνο για  το περιβάλλον αλλά και για την οικονομία και την κοινωνία (17 στόχοι για την βιώσιμη ανάπτυξη), σε μια προσπάθεια να πλησιάσουμε ένα βιώσιμο αναπτυξιακό πλαίσιο σε αντιδιαστολή του υπάρχοντος.

Τα οικοσυστήματα παρέχουν ανεκτίμητες υπηρεσίες στον άνθρωπο, όπως η διατροφή, το νερό, η ξυλεία και άλλες πρώτες ύλες απαραίτητες για την κοινωνική ευημερία, καθώς και φυσικές διεργασίες (φωτοσύνθεση, εδαφογένεση), διαμορφώνουν πολλές κλιματικές παραμέτρους (π.χ. βροχοπτώσεις), διασφαλίζουν την  ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε, προσφέρουν δυνατότητες αναψυχής.

Δυστυχώς κατά τις τελευταίες δεκαετίες τα οικοσυστήματα  έχουν υποστεί σημαντικές βλάβες εξ αιτίας της ασύδοτης διαχείρισης και εκμετάλλευσής τους από τον άνθρωπο, ο οποίος έτσι υπονομεύει την ίδια του την επιβίωση.

Στη χώρα μας όλο και συχνότερα ερχόμαστε αντιμέτωποι με καταστάσεις, οι επιπτώσεις των οποίων είναι ιδιαιτέρως καταστροφικές για το περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία που συνδέονται με διαχρονικά λανθασμένες επιλογές, πρακτικές  και αστοχίες.  Είναι προφανές ότι ο τρόπος με τον οποίο αναπτυχθήκαμε, και διαχειριστήκαμε το περιβάλλον συγκρούεται σε πολλές περιπτώσεις με την πραγματικότητα που διαμορφώνει και η κλιματική αλλαγή. Στη μείζονος σημασίας πρόκληση που θα μας ακολουθεί τον 21ο αιώνα είναι αναγκαίος ένας οδικός χάρτης για τη χώρα μας που θα επικαιροποιείται και σε κάθε περίπτωση θα υπερβαίνει χρονικά κοντόθωρες προσεγγίσεις.

Η μετάβαση σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο  φέρνει σημαντικές αλλαγές σε όλους τους τομείς της παραγωγής και της κατανάλωσης προτάσσοντας την κυκλική οικονομία και την κλιματική ουδετερότητα.

Τα Συνδικάτα υποστηρίζουν την ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης της βιώσιμης ανάπτυξης. Παράλληλα  διεκδικούν τόσο μία δίκαιη μετάβαση στην νέα κατάσταση που διαμορφώνεται σταδιακά, με στόχο να μην πληγεί η κοινωνία και οι εργαζόμενοι, όσο και την συμμετοχή τους όχι μόνο στην εφαρμογή αλλά και στον σχεδιασμό των πολιτικών μετάβασης σε μια οικονομία με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον.