Myrtaly Logo

Δελτίο Τύπου 2022/01/21

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΙΜΩΡΕΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΝΟΣΟΥΝ ΜΕ COVID-19

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι νομοθετεί την μείωση των αποζημιώσεων σε περίπτωση νόσησης από κορωνοϊό των τέκνων των εργαζομένων. Αντί για πλήρη κάλυψη των αμοιβών προβλέπει μόνο 4 ημέρες άδειας με αμοιβή στο 50% για τις 3 εξ αυτών. Η 5η μέρα για την ολοκλήρωση του ελάχιστου διαστήματος καραντίνας θα λαμβάνεται από την κανονική άδεια του εργαζόμενου. Ταυτόχρονα, η άδεια θα χορηγείται σε γονείς τέκνων μόνο μέχρι την Γ’ Γυμνασίου (15 ετών). Για μεγαλύτερα παιδιά σχολικής ηλικίας δεν προβλέπεται η χορήγηση ειδικής άδειας. 

Με αυτά τα δεδομένα, για γονέα νοσήσαντος τέκνου που αμείβεται με το βασικό ημερομίσθιο (30 ευρώ μεικτά μαζί με το επίδομα τέκνου 5%), η αμοιβή περιορίζεται στα 13 ευρώ καθαρά. 

Πέραν όμως της οικονομικής εξόντωσης των οικογενειών εν μέσω πανδημίας, την στιγμή μάλιστα που το εργατικό εισόδημα δεν αναπληρώθηκε από τις τεράστιες απώλειες λόγω της πρωτοφανούς ακρίβειας, εντυπωσιακά απών είναι το ασφαλιστικό σύστημα (ΕΦΚΑ-ΕΟΠΥΥ). Καλύπτει μόλις… μισό ημερομίσθιο από πέντε ημερών άδεια! 

Η κυβέρνηση τιμωρεί, εν μέσω ακρίβειας και πανδημίας, όποιον εργαζόμενο γονέα πρέπει να φροντίσει το παιδί του. Καλούμε το Υπουργείο Εργασίας να αποσύρει την επαίσχυντη τροπολογία και να καλύψει ο ΕΟΠΥΥ, με πλήρεις αποδοχές, την άδεια λόγω νόσησης από COVID-19. Οι πρόβες για γενικότερη περικοπή των αποζημιώσεων ασθένειας θα βρουν σύσσωμο αντίθετο το συνδικαλιστικό κίνημα.